Oszd meg!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add a Google Reader-hez

Blog

  Játék Androidra

  Közösség

  Belépés

  E-mail cím:
  Jelszó:

  Szavazás

  Nincs szavazás

  HÁZUNK VÉDELEME

   

   

  Hozzáértõ szakértõk bevonásával tervezzük meg családi házunk/lakásunk védelmi rendszerét.

  A védelmi rendszer kialakításakor arra kell figyelni, hogy az alkalmazkodjon a lakók életmódjához, szokásaihoz. Sohasem az embereknek kell szolgálni a technikai megoldásokat, hanem pont fordítva. A modern riasztórendszerek esetében megoldható minden látszólag komplikált kérdés, de ehhez a telepítést végzõ mérnököknek alaposan le kell modellezniük az igényeket. Optimálisan a teljes védelmi rendszert érdemes egy megbízható, komoly
  referenciákkal rendelkezõ cégre bízni. Ne bízzuk akárkire a védelmi rendszerünk kialakítását és felügyeletét. Amiért egy életen át keményen megdolgoztunk, azt ne veszítsük el percek alatt! A vagyonvédelem manapság egy nagyon komoly dolog, amit csak szakértõk bevonásával érdemes kialakítani. Forduljunk biztonsági szakértõkhöz, amíg nem késõ!

  Mechanikai biztonság
  Legyen stabil - nehezen leküzdhetõ - kerítés a házunk körül. A kovácsoltvas kerítés egyidejûleg gyönyörû keretet is ad otthonunknak, miközben a betörõk számára leküzdése a betörõk számára a hegyes végû díszítõ elemek miatt abszolút kockázatos. Ellenálló biztonsági nyílászárókat kell felszereltetnünk, amelyek a behatolást megakadályozzák vagy megnehezítik. Szereltessünk fel biztonsági ajtót, az ablakra biztonsági fóliát és redõnyt. Profi megoldás a belsõ rácsok falsíkba süllyesztése, így azok nem keltenek napközben bezártság érzést, és egyúttal a belsõépítészeti látványt sem rombolják. A pinceablakokra belsõ beépítésû rácsokat javaslok felszereltetni.

  Elektronikai rendszer
  Riasztórendszer kiépítésekor érdemes egybõl távfelügyeleti bekötést is igényelni. A lakásriasztó-rendszert és távfelügyeleti bekötést mindenképpen ugyanarra a cégre bízzuk (meghibásodás esetén ne legyen egymásra mutogatás)! Ne feledkezzünk meg a rendszerek folyamatos karbantartásáról és felülvizsgálatáról sem! A riasztó rendszer tervdokumentációját gondosan õrizzük meg, nagy hasznunkra lehet majd, ha a rendszert felül kell vizsgálni.

  Családi házak esetében a riasztó rendszer hang és fény jeladóját kültérre telepíttessük A riasztónak a lehetõ legkorábban kell jelzést adnia, hogy legyen idõnk reagálni, ha éppen otthon vagyunk. Hajnali kettõkor nem egy felemelõ érzés arra felriadnunk, hogy a betörõ már éppen a spájzban tartózkodik. De ha a rendszerünk azt jelzi, hogy éppen a hátsó bejáratot feszegetik, akkor még van idõnk felkelni és felkészülni a nem várt éjszakai látogató "fogadására", és értesíteni a hatóságokat. Ha pedig éppen nyaralunk, akkor az idejekorán beérkezõ jelzésre a távfelügyeleti kivonuló szolgálat jó eséllyel a betörõket még a helyszínen találja, és visszatarthatja a rendõrség kiérkezéséig. A videó távfelügyelet nagyban segíti a diszpécserek és a kivonuló szolgálat gyors reagálását. A lakásunkban lehetõleg ne tároljunk nagy mennyiségû készpénzt és ékszereket. Amennyiben mégis, azokat biztonságos páncélszekrényben vagy széfben helyezzük el,
  értékes iratainkkal és egyéb értékeinkkel együtt. Profi megoldás a pánikszoba, amennyiben módunk van rá, alakítsunk ki biztonsági szobát az életterünkön belül.

  Fontos! Amennyiben rendelkezünk értékes tárgyakkal, melyekrõl nem kívánunk lemondani a mindennapokban (pl. festmények), ezeket mindenképpen olyan módon jelöljük vagy tegyük felismerhetõvé, hogy egy esetleges eltulajdonítást követõen hitelt érdemlõen tudjuk beazonosítani. Akár egyszerû fényképfelvételek készítése is elegendõ.

  Mindig legyen valaki otthon Célszerû az lenne, ha lakásunkban mindig tartózkodna egy felnõtt személy, hisz ennél nem nagyon van jobb vagyonvédelmi megoldás. De mint tudjuk, ez nem minden esetben kivitelezhetõ. Egy kutya tartása a ház körül, vagy a lakásban nagyon hasznos lehet. A betörõk számára macerás dolog az ebek kezelése, inkább tovább állnak és más célpontot keresnek.

  Fontos! Ne engedjünk be idegeneket a lakásunkba! Sokféle trükkel próbálkoznak a bûnözõk, hogy elõzetes terepszemlét tarthassanak. Az egyik ilyen trükk, hogy irreálisan magas összeget kínálnak a házunk  megvásárlásáért. Ma már olcsón be lehet szerelni videó kaputelefont, de kitekintõ nyílást vagy ablakocskát is minden bejárati ajtóra lehet tenni. Soha se érezzük magunkat nyomás alatt vagy kényelmetlenül, amíg nem tisztázzuk a látogató célját és szándékát!

  Kerüljük a feltûnõ életmódot, a nagyzolást Lehetõleg ne dicsekedjünk fûnek-fának anyagi helyzetünkrõl, vagyonunkról. A közösségi oldalakon különösen kerüljük a lakásunk belsõ képeinek megosztását, továbbá az olyan érzékeny adatokat, hogy mikor megyünk nyaralni vagy wellness hétvégére. Ha mindenképpen szeretnénk ezeket a híreket megosztani, azt mindig utólag tegyük. Hivalkodó házzal és autóval könnyen a bûnözõk körök látókörébe kerülhetünk. A védelmi rendszerünkrõl, a biztonsági kódjainkról még a baráti körnek és a tágabb családnak se beszéljünk. Ezeket a bizalmas információkat a lehetõ legkisebb körben kel tartanunk. A lakáskulcsunkat se adjuk át felelõtlenül idegeneknek és nem megbízható személyeknek. A bejárati ajtót mindig gondosan zárjuk be, a redõnyöket engedjük le, a riasztó rendszert kapcsoljuk be. Nagyon vigyázzunk a lakáskulcsainkra, ne adjuk ki a kezünkbõl, és persze ne hagyjuk el!

  Építészeti bûnmegelõzés
  Az építészeti bûnmegelõzés egyre több országban hódít, ez Magyarországon még kevésbé ismert bûnmegelõzési módszer. Csökkenti vagy megszünteti a bûncselekmény elkövetését lehetõvé tevõ, vagy azt elõsegítõ körülményeket. A rendezett környezet csökkenti az elkövetõ biztonságérzetét. Az építészeti bûnmegelõzés négy kulcseleme tehát a természetes láthatóság, a megközelíthetõség ellenõrzése, a területhatár jelzése és a gondozottság.

  · Fontos a megfelelõ világítás, különösképpen a bejárat és a parkolóhelyek közelében.
  · A ház környékén álló dús lombozatú fák növelik a bûnözési hajlandóságot, mert takarást nyújtanak.
  · Az ablak alá ültessünk legfeljebb derékmagasságú, tövises bokrokat.
  · A kerítés ne legyen magas és zárt, mert ha bejutott a betörõ, már zavartalanul tevékenykedhet. Olyan magasságúra kell építeni, hogy azokon a ház elõtti terület kellõen látható legyen.
  · A bejárathoz vezessen hangsúlyos ösvény, amely a pszichológia eszközével hat: nem engedi a betörõt letérni a „helyes útról”. Az ösvényt felszórhatjuk kaviccsal vagy murvával, amely csikorog a léptek alatt, figyelmeztetve a tulajdonost az érkezõre.
  · Célszerû olyan úthálózatot kialakítani, amellyel az utcák átmenõ forgalma
  csökkenthetõ, akár teljesen meg is szüntethetõ.
  · Ne ültessünk a ház közelébe olyan fát, amelyre felmászva elérhetik az ablakot.
  · A rendezetlenség adja a legtöbb alkalmat a bûnözõknek, ezért fontos a ház
  környékének rendszeres gondozása, rendben tartása.
  · Fontos a közösségi kontroll, figyeljünk a lakókörnyezetünk közelében megforduló idegenekre.
  · A bejáratnál elhelyezett mozgásérzékelõ lámpa, riasztó-és kamerarendszer kiépítése is elijesztheti a betörõt.

  Távoli hozzáférés - például okos telefonok segítségével
  A távoli hozzáférés alapvetõen nem erõsíti a biztonságunkat, csupán biztonságérzetünket. Ugyanakkor kényelmes megoldás és nagyon praktikus elõnyei lehetnek éles helyzetekben, mert távolról is azonnal tudunk intézkedni! Egy gombnyomással beélesíthetjük riasztó berendezésünket, ha errõl megfeledkeztünk volna. Ha kamerarendszert szereltettünk fel,
  bármikor haza nézhetünk. Az okos telefonunkon akármikor visszanézhetünk egy idõszakra vonatkozó képsort, vagy éles helyzetben azonnal  intézkedhetünk, akár ezer kilométer távolságból is.

  Szervezzünk szomszédokkal egyfajta figyelõ szolgálatot
  Egy jó szomszéd segítségünkre siethet, ha bajba jutunk. Az országban már több településen hatékonyan mûködik a "Szomszédok egymásért mozgalom".

  Házi leltár
  Ha mégis bekövetkezne a baj, nagy segítség az eltulajdonított tárgyak pontos meghatározása, leírása, felkutatása, azonosítása érdekében, ha a számunkra fontos, nagy értékû tárgyainkról házi letárt készítünk. Ebben rögzíteni tudjuk az egyedi azonosító jegyeket: márka, típusa, gyártási száma, mérete, vásárlás ideje, helye, értéke, amennyiben van lehetõségünk fényképfelvétellel is egészítsük ki.

   

   

   

  9+1 praktikus tanács, amivel csökkenthetõ a betörés kockázata  1. Hagyd bekapcsolva a televíziót, ha pár órára elmész otthonról. A készülékek mással össze nem hasonlítható fényforrást idéznek elõ, amibõl egy, az utcán ólálkodó tolvaj azt az információt szûrheti le, hogy valaki tartózkodik az ingatlanban, így eláll a a betörés tervétõl. Manapság egyébként már léteznek olyan fényforrások, amik azt az illúziót keltik mintha valaki tv-t nézne.

  2. Szerelj fel mozgásérzékelõs lámpákat az ingatlan körül a szabadban. A mozgásra felkapcsolódó fény ugyanis gyakran elrettentheti a besurranó tolvajokat, mivel nem tudják titokban végezni tevékenységüket és így a lebukás veszélyét kockáztatnák.

  3. Ha elmész otthonról, hagyj mindent úgy, mint amikor otthon tartózkodsz. Például ha a függönyöket nem szoktad összehúzni, akkor ezt abban az esetben se tedd, ha elmész valahova, mert ez szintén azt sugallhatja a betörõknek, hogy nem vagy otthon.

  4. Hagyd az autót a ház elõtt, ha gyalog mész valahova. Ez szintén az elõbb említett célt szolgálja.

  5. Ha hosszabb idõre elutazol, mindenképp kérj meg egy ismerõst, vagy a szomszédokat, hogy vegyék ki a leveleid és az újságot a postaládából, ugyanis pár nap után a legfigyelmetlenebb tolvaj is rájön a postaládából kilógó küldemények láttán, hogy nincs otthon senki.

  6. Vegyél egy kutyatálat a legközelebbi kisállat kereskedésben és tedd ki a bejárati ajtó elé, vagy helyezd el egy az utcáról is jól látható helyen. A házõrzõk ugyanis sokszor elrettentik a betörõket.

  7. Ha kertes házban laksz, mindenképp intézd el, hogy hosszabb távollét esetén is rendben legyen tartva a kert. A levágott pázsit, a megnyírt sövény is azt a látszatot kelti, hogy folyamatosan tartózkodik az ingatlanban valaki.

  8. Rejtsd el a kukát. Ha a szemetes jól látható helyen van, akkor a betörõ könnyen észreveszi, hogy hetek óta üresen áll.

  9. Ne reklámozd, hogy elutazol valahova. Az egyik leggyakoribb ilyen probléma, hogy kiposztolja valaki egy elõre tervezett nyaralás várható idõpontját egy közösségi portálra, ahol az arra nem kívánatos személyek is láthatják a távollét idõtartamát.

  +1. Végül, de nem utolsó sorban: Köss betöréses lopásra, rablásra is kiterjedõ lakásbiztosítást! A legkifinomultabb tolvajokat semmi sem tántoríthatja el attól, hogy kifigyeljék szokásaidat és egy alkalmas pillanatban besurranva otthonodba eltulajdonítsák féltett értékeidet. Ha bekövetkezett a baj, és bár hozzánk nõtt értékeinket nem is kapjuk vissza, legalább vigaszt nyújthat, hogy anyagi kárunkat megtérítik és nem úszik el teljes vagyonunk.