Oszd meg!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add a Google Reader-hez

Blog

  Játék Androidra

  Közösség

  Belépés

  E-mail cím:
  Jelszó:

  Szavazás

  Nincs szavazás

  JÓTANÁCSOK

  JÓ TANÁCSOK MINDENSZENTEK

  A megemlékezések idõszakában olyanoknál is elõfordulhat lehangoltság, akik az év többi részében nem szenvednek depressziótól. A depressziósok, a gyászolók, a magányos emberek nosztalgiával és keserûséggel gondolhatnak vissza a régi szép idõkre, felidézõdhetnek régi veszteségek, az elhunyt szeretteink emlékképe. Sajnos ezért sokszor fordul elõ esetükben öngyilkosság. Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a családunkban, környezetünkben egyedül élõ vagy magányos embertársainkra.

   

  Felhívjuk figyelmüket:

  Amennyiben autóval közelítik meg a temetõt, úgy ha megoldható õrzött parkolókban helyezzék el gépjármûvüket illetve kerékpárjukat Minden esetben gyõzõdjenek meg arról, hogy a gépjármûvet, kerékpárjukat biztosan lezárták! Az autóban semmilyen értéket ne hagyjanak, mivel az elkövetõkre jellemzõ, hogy a legkisebb értékek miatt is képesek feltörni a zárat vagy betörni az ablakot. Az autó nem biztonságos tárolóeszköz! Soha ne hagyják ellenõrizetlenül értékeiket sírrendezés közben sem. Amennyiben a megemlékezés lakóhelyüktõl távolabb történik, abban az esetben kérjék meg ismerõseiket, szomszédjaikat, lakásuk szemmel tartására a betörések és besurranások elkerülése érdekében. Tömegközlekedési eszközökön, különösen a fel- és leszállások alkalmával figyeljenek környezetükre, kézi-, illetve válltáskájukat szorítsák testükhöz és azt mindig maguk elõtt tartsák.

  Az áldozattá válás elkerülése érdekében kérjük odafigyelésüket mind magukra mind embertársaikra, hogy a megemlékezést ne árnyékolhassa be semmilyen jogsértés!

   

   

  JÓ TANÁCSOK A TÉLI TÜZELŐ MEGVÁSÁRLÁSÁHOZ

  Házaló kereskedõk a településeket járva, internetes hirdetésekben, illetve ingyenes újságokban kínálnak megvételre olcsó tüzelõt. Elõfordulhat, hogy az árus a fa valódi értékénél sokkal több pénzt kér a vásárlótól, vagy a mérés alkalmával téveszti meg a vevõt. A tûzifa bepakolásakor lehetõség nyílik a lakóház szemrevételezésére, ahonnan egy alkalmas pillanatban különbözõ értéktárgyakat, készpénzt tulajdoníthatnak el.

  A tapasztalatok szerint, ha a lakásba nem is nagyon jutnak be a házalók, de Vásárhelyen is felbukkannak „mobil” tûzifa kereskedõk, ideálisnak tûnõ árakkal viszont „mélyebben is bejutnak a pénztárcánkba”.

   

  Íme néhány jó tanács, ami segíthet abban, hogy ne legyen átverés a favásárlás:

  Van, amikor mázsában, van amikor köbméterben ajánlják a fát, de tudja hogy nagyjából hány mázsa lehet 1 m3 (1x1x1 m) ömlesztve feltöltött kályhakész, hasogatott tûzifa?

  Bükk-tölgy : 6.5 mázsa Gyertyán : 7 mázsa Akác: 5,5 mázsa

   

  Kevesen tudják, hogy mi a váltószám az ömlesztve pakolt és a sorba rakott m3 között.

  Ha 1 m3 ömlesztett, hasogatott tûzifát sorban felpakol a fáskamrában az csak 0,6-0,7 m3 mennyiség lesz. 

   

  A kevésbé rutinosak számára - a mostanában egyre népszerûbb és pakolás szempontjából gyorsabb módszer - a kalodás favásárlás jelenti az igaz gondot.

   

  Egy erdészeti szakember a Vásárhelyi Híreknek elárulta, a kalodát úgy kell elképzelni, mint egy bûvész trükk kellékét. Nem az és nem annyi van benne, mint amit látunk. Csak itt nem lányok bújnak elõ meg tigrisek, hanem kevesebb fadarabok.

   

  Az utcákat járó és dudálos kereskedõk és a hirdetések sima 1 m3-ben ajánlkoznak. Lepakoláskor a kaloda méretét megmérve 1x1x1, de a kalodába bepakolt fa nem 33 cm hosszú (33 cm-re vágja egy fafeldolgozó üzem a fát, mert 3 db 33cm egymás mellé rakva ad ki 1 métert. Így szoktak normálisan bepakolni egy kalodát.) hanem kisebb. A fák úgy vannak bepakolva, hogy a kaloda széleivel egy vonalban vannak, ami kívülrõl úgy látszik, hogy az a kaloda tömve van fával. Az elsõ sort megbontva látszik csak (nem a laikusnak), hogy köztük hézagok vannak.

  Nem tûnik nagy hézagnak, de m3-re jelentõs mennyiséget csalnak el. Hogy valamihez viszonyítsunk, az erdészeti szakember szerint, a faárusnak durván 7 kalodánál van pluszban

  1 kaloda nyeresége.

   

  Sok esetben az is elõfordul, hogy azt mondják 1 kaloda vagy 1 m3 fa x forint. Ha rákérdezünk a kaloda nagyságára, akkor 80x100x100 méretet mondanak, azzal magyarázva, hogy az autó platójára csak így fér fel. Hallásra nem tûnik sokkal kevesebbnek az a hiányzó kis rész, de pénzben már számít.

   

   

   

   

   

  JÓ TANÁCSOK SZABADTÉRI PROGRAMOKNÁL

  Fontos, hogy jól válaszd meg barátaidat!

   

  A vakáció ideje alatt a szórakozási lehetőségek nagyobbak. A szabadtéri koncertek, az éjszakai rendezvények sorozata várja az érdeklődőket

   

  Ezért sötétedés után ne járj egyedül az utcán, inkább kérd meg, hogy kísérjenek el. /szülő, rokon/

   

  Ha erre nincs lehetőség, akkor mindig annyival több pénzt tarts magadnál, hogy legyen lehetőséged taxival hazautazni.

   

  Szüleid tudta nélkül ne menj sehová, mert ha baj van, nem tudnak segítségedre sietni.

   

  Lehetőleg olyan helyen közlekedj, ahol sok ember jár. A rövidebb út sokszor veszélyesebb.

   

  Ne hordj feltűnő és drága ékszereket, mert megtámadhatnak érte.

   

  Amennyiben nagyobb összeget kell magadnál tartanod, míg fel nem használod szorosan tartsd magadnál (pl. belső zsebben, nyakba akasztható pénztárcában.)

   

  Feleslegesen ne hordd magaddal a bankkártyádat. Ha ez elkerülhetetlen, a "PIN kódot" külön kezeld.

   

  Lakáskulcsodat ne tartsd feltűnő helyen /nyakadban, öveden, stb./, mert felfigyelhetnek rá és amikor be szeretnél menni a lakásba, megtámadhatnak, amivel a testi épséged és a lakásban lévő értékek is veszélybe kerülhetnek.

   

  Ne kerülj átmeneti pénzzavarba, hogy kölcsön kelljen kérned, hisz a kölcsönt vissza kell fizetni, és ha ez nem történik meg időben, akkor akár a testi épséged is veszélybe kerülhet. 

   

  Tömegközlekedési eszközökön jobban figyelj értékeidre, (az övtáska nyílása szem előtt legyen). Gyakori a zsebtolvaj a piacokon, bevásárló központokban, pályaudvarokon. 

   

  Figyelj a közlekedési szabályok betartására is. Mozgó járműre soha ne szállj fel, se le, mert akár az életedbe is kerülhet a meggondolatlanság. Inkább várd meg a következő buszt, hisz az egészség sokkal fontosabb mindennél. 

   

  Ne fogadj el semmit idegenektől!

   

  Ne kóstolj meg semmi bizonytalan eredetű anyagot!

   

  Ne hagyd őrizetlenűl ételed - italod!

   

  Ha eltévedtél, ne szégyellj segítséget kérni. 

   

  Ha valami szokatlant tapasztalsz, ami számodra furcsa, vagy érthetetlen, feltétlenül beszéld meg valakivel. 

   

  Soha ne szállj be idegen autójába!

   

  Ne stoppolj! Borzasztóan veszélyes!

   

  Külföldi állampolgárokkal történő ismerkedés számos veszélyforrást rejt. A nyelvtanulás szempontjából nagyon hasznos, de nem lehet tudni, hogy milyen okból kezdeményeznek ismerkedést.

   

  Ha mégis valamilyen problémád lenne, akkor kérj segítséget az ismert, ingyenesen hívható telefonszámon: 112. Ne feledd: csak akkor tárcsázd, ha feltétlenül szükséges, mivel a szórakozásból lefoglalt vonal, mások életébe kerülhet!!!

   

   

   

  Hirdetés:


  JÓ TANÁCSOK SZÜNIDŐRE

  Fontos, hogy a gyermekek értelmes elfoglaltsággal töltsék az időt. A csellengés, csavargás hamar meggondolatlan, esetleg törvénysértő dolgokhoz tud vezetni. Az elkóborolt gyermek azonban bűncselekmény áldozatává is válhat. A nála lévő vagyontárgyakat ellophatják, elrabolhatják, ő maga pedig beteges hajlamú felnőttek áldozata lehet.

   

  A gyermekek védelmét legmegfelelőbben a szülői felügyelet szolgálhatja. Beszéljék meg, hogy a munkaidő alatt milyen formában tartják vele a kapcsolatot! Fontos, hogy mindenki tartsa magát az előre megbeszélt időpontokhoz. A szülők, nagyszülők mindig tudjanak arról, hogy a fiatalok hová mennek, hol tartózkodnak. Feltűnő viselkedéssel, értékes tárgyakkal ne hívják fel magukra a figyelmet!

   

  Nagyobb pénzösszeget ne, vagy csak több helyen elosztva vigyenek magukkal! Ne hagyják őrizetlenül értékeiket!

   

  Egységben az erő! Ha a fiatalok viszonylag késői időpontban megtartott programon szeretnének részt venni, oda csak csoportosan, lehetőleg felnőtt kíséretében menjenek, és kerüljék a rosszul kivilágított, elhagyatott helyeket!

   

  Tudatosítsák a gyermekekben, hogy legyenek mindig óvatosak az idegenekkel! Ne szálljanak be ismeretlen autóba, ne engedjenek idegent a lakásba!

   

  Napjaink egyik fontos feladata a fiatalok védelme az Internet káros hatásaival szemben. Egyrészt bizonyos tartalmak jelenthetnek veszélyt a kiskorúakra, másrészt a chatelés, amikor az ismeretlen beszélgetőpartner akár személyes találkozóra is hívhatja a gyermeket. Ilyen esetben is kulcsfontosságú a szülői odafigyelés.

   

  Ha a fiatalokkal valamilyen kellemetlenség történik a nap folyamán, fontos, hogy ezt elmondják szüleiknek. Amennyiben a szülő a gyermekével nyílt, őszinte, szeretetteljes kapcsolatot épít ki, a csemete a gondjaival nem a barátok társaságát fogja keresni, hanem bizalommal fordul szüleihez, akik valóban tudnak segíteni a problémák megoldásában.

   

   

  GYALOGOSAN BIZTONSÁGOSAN

     KRESZ  21. § Gyalogosok közlekedése 

   

  (1) A gyalogosnak a járdán, ahol pedig járda nincs, a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekednie.

   

  (2) Ha az úton sem járda, sem leállósáv, sem útpadka, sem kerékpárút nincs - vagy az a gyalogosközlekedésre,

  illetõleg a kerekes székkel való közlekedésre alkalmatlan -, a gyalogosok az úttesten közlekedhetnek.

   

  (3) Ha a gyalogosok az úttesten közlekednek, az úttest szélén, egysorban

   

  a) lakott területen lehetõleg a menetirány szerint a bal oldalon, lakott területen kívül mindig a bal oldalon, a jármûforgalommal szemben,

   

  b) a segédmotoros kerékpárt vagy kerékpárt toló, továbbá a kerekes székkel közlekedõ mozgáskorlátozott gyalogosok mindig a menetirány szerint a jobb oldalon haladhatnak.

   

  (4) A gyalogosnak az úton olyan tárgyat, illetõleg anyagot, amely sérülést, rongálást vagy szennyezést okozhat, csak megfelelõen becsomagolva szabad vinnie. Olyan tárggyal, amely méretei miatt a gyalogosforgalmat zavarná, az úttesten - a menetirány szerinti jobb oldalon, az úttest szélén - kell közlekedni; éjszaka és korlátozott látási viszonyok között az ilyen tárggyal közlekedõ gyalogosnak a jármûvek vezetõi által elölrõl és hátulról kellõ távolságból észlelhetõ lámpát kell vinnie.

   

  (5) A gyalogos az úttesten a kijelölt gyalogosátkelõhelyen, ha pedig a közelben kijelölt gyalogosátkelõhely nincs,

   

  a) lakott területen levõ fõútvonalon az útkeresztezõdésnél (a járda meghosszabbított vonalában), valamint a menetrend szerint közlekedõ jármû megállóhelyén levõ járdasziget és az ahhoz közelebb esõ járda között (a járdasziget teljes hosszában),

   

  b) egyéb helyen bárhol, a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át.

   

  (6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyõzõdött annak veszélytelenségérõl. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a jármûvek vezetõit megzavarhatja vagy megtévesztheti.

   

  (7) A kijelölt gyalogosátkelõhelyen áthaladó gyalogosnak a jármûvekkel szemben elsõbbsége van. Ugyancsak elsõbbsége van - kijelölt gyalogosátkelõhely hiányában is - az útkeresztezõdésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a jármûvekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad. A megkülönböztetõ jelzéseket használó gépjármûvekkel szemben azonban a gyalogosnak elsõbbsége ezeken a helyeken sincs.

   

   

  KERÉKPÁROSOK RÉSZÉRE

  A kerékpár KÖTELEZÕ felszerelése

   

   

   

  1. Fehér, vagy kadmiumsárga fényû elsõlámpa, mely 150 méterrõl jól látható legyen.

      

  2. Piros fényú hátsólámpa, mely 150 méterrõl jól látható legyen

   

  3. Piros színû hátsó prizma / NEM háromszögû /

   

  4. Két egymástól független fék

   

  5. Csengõ / NEM duda, NEM szíréna /

   

  6. Sárga színû kerekenként 2 db küllõre szerelhetõ prizma

   

  7. Fehér színû elsõ prizma

   

  LÁTHATÓSÁGI MELLÉNY!!!!!!!!!!

   

  40 Km/h sebesség felett  bukósisak

   

   

  KERÉKPÁR KÖTELEZÕ TARTOZÉKAI SZÓRÓLAP 

   

  A  6/1990. (IV.12.)  KÖHÉM rendelet  116.§.

   

   

  A KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSBEN RÉSZT VEVÕ KERÉKPÁRRA VONATKOZÓ ÜZEMELTETÉSI MÛSZAKI FELTÉTELEK

   

   

   116. §228 (1) A kerékpárt fel kell szerelni

  a) könnyen kezelhetõ, megbízható kormányberendezéssel, amely semmilyen helyzetében nem akadályozza a kerékpár egyéb kezelõszerveinek mûködtetését,

  b) két, egymástól függetlenül mûködtethetõ, száraz és nedves idõben egyaránt hatásos fékszerkezettel, amelyek közül az egyik az elsõ, a másik a hátsó kerékre hat,

  c) hangjelzõ berendezéssel, amely csak csengõhangot adhat,

  d) egy elõre fehér vagy kadmiumsárga fényt adó, sötétben, tiszta idõben legalább 150 méter távolságról látható lámpával,

  e) egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta idõben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelzõ lámpával,

  f) elõl egy fehér, hátul egy vagy két piros színû, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverõvel, és

  g) legalább az elsõ keréken, legalább 2 db, egy átmérõ mentén elhelyezett borostyánsárga színû, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverõvel (küllõprizmával). A küllõprizmák helyett vagy mellett alkalmazható két oldalon fehér fényvisszaverõ körgyûrû felület is a kerékpántok közvetlen közelében vagy az ENSZ-EGB 88. sz. elõírásának megfelelõ gumiabroncsokon.

  (2) Az (1) bekezdés d) és e) pontjában meghatározott világító berendezés elhelyezhetõ a kerékpárt hajtó személyen is. A világító berendezések által kibocsátott fény villogó üzemmódú is lehet.

  (3) A kerékpárt fel szabad szerelni

  a) oldalán borostyánsárga,

  b) mindkét oldali lábpedálon elõl és hátul borostyánsárga

  fényvisszaverõvel, továbbá

  c) a kerékpár bal oldalán, hátul elhelyezett, személlyel vagy tárggyal való ütközéskor visszahajló szélességjelzõvel, amely elõre fehér, hátra piros színû fényvisszaverõt tartalmaz. A szélességjelzõ behajtható kivitelû is lehet.

  (4) A kerékpárra felszerelt fényvisszaverõknek sötétben, tiszta idõben - olyan jármûbõl, amelynek távolsági fényszórója azt megvilágítja - 150 méterrõl észlelhetõnek kell lenniük.

  (5) A kettõnél több kerekû és 0,80 méternél szélesebb kerékpárt mindkét oldalon fel kell szerelni az (1) bekezdés d)-f) pontjában említett világító vagy fényjelzõ berendezéssel. Ezek a berendezések a jármû legszélsõ pontjától 0,15 méternél távolabb, egymáshoz pedig 0,60 méternél közelebb nem lehetnek.

  (6) A kerékpárra gyermekülés olyan módon szerelhetõ fel, hogy az ülés és a rajta ülõ gyermek a vezetõt a kilátásban és a vezetésben ne akadályozza, a kerékpár világító- és jelzõberendezéseit ne takarja. Az ülésfelület súlypontjának a jármû hosszanti függõleges szimmetriasíkjában, a tengelysíkok között kell elhelyezkednie. A vezetõ háta mögött közvetlenül elhelyezett gyermekülés azzal a feltétellel megengedett, hogy háttámlával és a gyermek méretére beállítható, általa ki nem kapcsolható, a kibújást minden körülmények között megakadályozó utasvisszatartó rendszerrel van ellátva.

  Az üléshez kapaszkodót és lábtartót is fel kell szerelni, és a konstrukciónak meg kell akadályoznia, hogy a gyermek lába a kerékkel érintkezésbe kerülhessen. Az ülés, a kapaszkodó és a lábtartó nem lehet összefüggésben a kormányzott kerékkel, valamint az azzal együtt elforduló szerkezettel.

  (7) A kerékpárhoz kapcsolható legfeljebb 0,70 méter széles és legfeljebb 70 kilogramm össztömegû, egy kerekû vagy egytengelyû, két nyomon futó vontatmány (a továbbiakban: kerékpár utánfutó).

  (8) A kerékpár utánfutót fel kell szerelni

  a) hátul egy, az utánfutó középsíkjában, vagy attól balra, az úttest szintje felett legalább 0,35 méter és legfeljebb 0,60 méter magasságban elhelyezett piros színû, háromszög alakú - a pótkocsira elõírt - fényvisszaverõvel,

  b) a kerékpárra elõírt hátsó helyzetjelzõ lámpával.

  (9) Az önálló energiaforrással rendelkezõ és dinamóval szerelt lámpákat kivéve a kerékpár utánfutó hátsó helyzetjelzõ lámpája elektromos kapcsolásának olyannak kell lennie, hogy bekapcsolása a kerékpár hátsó helyzetjelzõ lámpáját kikapcsolja.

  (10) A kerékpár utánfutót fel szabad szerelni elõl az utánfutó középsíkjától balra és jobbra szimmetrikusan, az utánfutó széleitõl 150 mm-re nem távolabb, az úttest szintje felett legalább 0,35 méter és legfeljebb 0,90 méter magasságban kettõ, nem háromszög alakú fehér színû fényvisszaverõvel.

  (11) Az önálló energiaforrással rendelkezõ lámpákat kivéve a kerékpár lámpák elektromos kapcsolásának olyannak kell lenni, hogy a lámpák együtt legyenek be- és kikapcsolhatók.

  (12) A kerékpár elsõ lámpájának és hátsó helyzetjelzõ lámpájának villogó üzemmódja megengedett.

  (13) A kerékpár világító és fényjelzõ berendezéseit úgy kell elhelyezni, hogy

  a) az (1) bekezdés d) pontjában említett lámpák az úttesthez 0,35 méternél közelebb, és az úttesttõl 2,00 méternél távolabb ne legyenek,

  b) az (1) bekezdés e) pontjában említett hátsó (piros színû) helyzetjelzõ lámpák az úttesthez 0,35 méternél közelebb, és a lámpák az úttesttõl 2,00 méternél távolabb ne legyenek,

  c) az (1) bekezdés f) pontjában említett fényvisszaverõk az úttesthez 0,35 méternél közelebb, és az úttesttõl 0,90 méternél távolabb ne legyenek,

  d) az (1) bekezdés g) pontjában említett keréken az oldalsó (borostyánsárga színû) fényvisszaverõ (küllõprizmát) távolsága a kerékabroncstól 0,10-0,15 méter legyen,

  e) a (3) bekezdésben említett szélességjelzõ felnyitott állapotban a kerékpár hosszirányú függõleges felezõsíkjától balra 0,30-0,40 méterre és az úttest szintjétõl 0,35-0,90 méterre legyen.

   

   

   

  HÁZUNK VÉDELME

  Hozzáértõ szakértõk bevonásával tervezzük meg családi házunk/lakásunk védelmi rendszerét.A védelmi rendszer kialakításakor arra kell figyelni, hogy az alkalmazkodjon a lakók életmódjához, szokásaihoz. Sohasem az embereknek kell szolgálni a technikai megoldásokat, hanem pont fordítva. A modern riasztórendszerek esetében megoldható minden látszólag komplikált kérdés, de ehhez a telepítést végzõ mérnököknek alaposan le kell modellezniük az igényeket. Optimálisan a teljes védelmi rendszert érdemes egy megbízható, komolyreferenciákkal rendelkezõ cégre bízni. Ne bízzuk akárkire a védelmi rendszerünk kialakítását és felügyeletét. Amiért egy életen át keményen megdolgoztunk, azt ne veszítsük el percek alatt! A vagyonvédelem manapság egy nagyon komoly dolog, amit csak szakértõk bevonásával érdemes kialakítani. Forduljunk biztonsági szakértõkhöz, amíg nem késõ!Mechanikai biztonságLegyen stabil - nehezen leküzdhetõ - kerítés a házunk körül. A kovácsoltvas kerítés egyidejûleg gyönyörû keretet is ad otthonunknak, miközben a betörõk számára leküzdése a betörõk számára a hegyes végû díszítõ elemek miatt abszolút kockázatos. Ellenálló biztonsági nyílászárókat kell felszereltetnünk, amelyek a behatolást megakadályozzák vagy megnehezítik. Szereltessünk fel biztonsági ajtót, az ablakra biztonsági fóliát és redõnyt. Profi megoldás a belsõ rácsok falsíkba süllyesztése, így azok nem keltenek napközben bezártság érzést, és egyúttal a belsõépítészeti látványt sem rombolják. A pinceablakokra belsõ beépítésû rácsokat javaslok felszereltetni.Elektronikai rendszerRiasztórendszer kiépítésekor érdemes egybõl távfelügyeleti bekötést is igényelni. A lakásriasztó-rendszert és távfelügyeleti bekötést mindenképpen ugyanarra a cégre bízzuk (meghibásodás esetén ne legyen egymásra mutogatás)! Ne feledkezzünk meg a rendszerek folyamatos karbantartásáról és felülvizsgálatáról sem! A riasztó rendszer tervdokumentációját gondosan õrizzük meg, nagy hasznunkra lehet majd, ha a rendszert felül kell vizsgálni.Családi házak esetében a riasztó rendszer hang és fény jeladóját kültérre telepíttessük A riasztónak a lehetõ legkorábban kell jelzést adnia, hogy legyen idõnk reagálni, ha éppen otthon vagyunk. Hajnali kettõkor nem egy felemelõ érzés arra felriadnunk, hogy a betörõ már éppen a spájzban tartózkodik. De ha a rendszerünk azt jelzi, hogy éppen a hátsó bejáratot feszegetik, akkor még van idõnk felkelni és felkészülni a nem várt éjszakai látogató "fogadására", és értesíteni a hatóságokat. Ha pedig éppen nyaralunk, akkor az idejekorán beérkezõ jelzésre a távfelügyeleti kivonuló szolgálat jó eséllyel a betörõket még a helyszínen találja, és visszatarthatja a rendõrség kiérkezéséig. A videó távfelügyelet nagyban segíti a diszpécserek és a kivonuló szolgálat gyors reagálását. A lakásunkban lehetõleg ne tároljunk nagy mennyiségû készpénzt és ékszereket. Amennyiben mégis, azokat biztonságos páncélszekrényben vagy széfben helyezzük el,értékes iratainkkal és egyéb értékeinkkel együtt. Profi megoldás a pánikszoba, amennyiben módunk van rá, alakítsunk ki biztonsági szobát az életterünkön belül.Fontos! Amennyiben rendelkezünk értékes tárgyakkal, melyekrõl nem kívánunk lemondani a mindennapokban (pl. festmények), ezeket mindenképpen olyan módon jelöljük vagy tegyük felismerhetõvé, hogy egy esetleges eltulajdonítást követõen hitelt érdemlõen tudjuk beazonosítani. Akár egyszerû fényképfelvételek készítése is elegendõ.

  Mindig legyen valaki otthon Célszerû az lenne, ha lakásunkban mindig tartózkodna egy felnõtt személy, hisz ennél nem nagyon van jobb vagyonvédelmi megoldás. De mint tudjuk, ez nem minden esetben kivitelezhetõ. Egy kutya tartása a ház körül, vagy a lakásban nagyon hasznos lehet. A betörõk számára macerás dolog az ebek kezelése, inkább tovább állnak és más célpontot keresnek.

  Fontos! Ne engedjünk be idegeneket a lakásunkba! Sokféle trükkel próbálkoznak a bûnözõk, hogy elõzetes terepszemlét tarthassanak. Az egyik ilyen trükk, hogy irreálisan magas összeget kínálnak a házunk  megvásárlásáért. Ma már olcsón be lehet szerelni videó kaputelefont, de kitekintõ nyílást vagy ablakocskát is minden bejárati ajtóra lehet tenni. Soha se érezzük magunkat nyomás alatt vagy kényelmetlenül, amíg nem tisztázzuk a látogató célját és szándékát!Kerüljük a feltûnõ életmódot, a nagyzolást Lehetõleg ne dicsekedjünk fûnek-fának anyagi helyzetünkrõl, vagyonunkról. A közösségi oldalakon különösen kerüljük a lakásunk belsõ képeinek megosztását, továbbá az olyan érzékeny adatokat, hogy mikor megyünk nyaralni vagy wellness hétvégére. Ha mindenképpen szeretnénk ezeket a híreket megosztani, azt mindig utólag tegyük. Hivalkodó házzal és autóval könnyen a bûnözõk körök látókörébe kerülhetünk. A védelmi rendszerünkrõl, a biztonsági kódjainkról még a baráti körnek és a tágabb családnak se beszéljünk. Ezeket a bizalmas információkat a lehetõ legkisebb körben kel tartanunk. A lakáskulcsunkat se adjuk át felelõtlenül idegeneknek és nem megbízható személyeknek. A bejárati ajtót mindig gondosan zárjuk be, a redõnyöket engedjük le, a riasztó rendszert kapcsoljuk be. Nagyon vigyázzunk a lakáskulcsainkra, ne adjuk ki a kezünkbõl, és persze ne hagyjuk el!Építészeti bûnmegelõzésAz építészeti bûnmegelõzés egyre több országban hódít, ez Magyarországon még kevésbé ismert bûnmegelõzési módszer. Csökkenti vagy megszünteti a bûncselekmény elkövetését lehetõvé tevõ, vagy azt elõsegítõ körülményeket. A rendezett környezet csökkenti az elkövetõ biztonságérzetét. Az építészeti bûnmegelõzés négy kulcseleme tehát a természetes láthatóság, a megközelíthetõség ellenõrzése, a területhatár jelzése és a gondozottság.

  · Fontos a megfelelõ világítás, különösképpen a bejárat és a parkolóhelyek közelében.· A ház környékén álló dús lombozatú fák növelik a bûnözési hajlandóságot, mert takarást nyújtanak.· Az ablak alá ültessünk legfeljebb derékmagasságú, tövises bokrokat.· A kerítés ne legyen magas és zárt, mert ha bejutott a betörõ, már zavartalanul tevékenykedhet. Olyan magasságúra kell építeni, hogy azokon a ház elõtti terület kellõen látható legyen.· A bejárathoz vezessen hangsúlyos ösvény, amely a pszichológia eszközével hat: nem engedi a betörõt letérni a „helyes útról”. Az ösvényt felszórhatjuk kaviccsal vagy murvával, amely csikorog a léptek alatt, figyelmeztetve a tulajdonost az érkezõre.· Célszerû olyan úthálózatot kialakítani, amellyel az utcák átmenõ forgalmacsökkenthetõ, akár teljesen meg is szüntethetõ.· Ne ültessünk a ház közelébe olyan fát, amelyre felmászva elérhetik az ablakot.· A rendezetlenség adja a legtöbb alkalmat a bûnözõknek, ezért fontos a házkörnyékének rendszeres gondozása, rendben tartása.· Fontos a közösségi kontroll, figyeljünk a lakókörnyezetünk közelében megforduló idegenekre.· A bejáratnál elhelyezett mozgásérzékelõ lámpa, riasztó-és kamerarendszer kiépítése is elijesztheti a betörõt.Távoli hozzáférés - például okos telefonok segítségévelA távoli hozzáférés alapvetõen nem erõsíti a biztonságunkat, csupán biztonságérzetünket. Ugyanakkor kényelmes megoldás és nagyon praktikus elõnyei lehetnek éles helyzetekben, mert távolról is azonnal tudunk intézkedni! Egy gombnyomással beélesíthetjük riasztó berendezésünket, ha errõl megfeledkeztünk volna. Ha kamerarendszert szereltettünk fel,bármikor haza nézhetünk. Az okos telefonunkon akármikor visszanézhetünk egy idõszakra vonatkozó képsort, vagy éles helyzetben azonnal  intézkedhetünk, akár ezer kilométer távolságból is.Szervezzünk szomszédokkal egyfajta figyelõ szolgálatotEgy jó szomszéd segítségünkre siethet, ha bajba jutunk. Az országban már több településen hatékonyan mûködik a "Szomszédok egymásért mozgalom".Házi leltárHa mégis bekövetkezne a baj, nagy segítség az eltulajdonított tárgyak pontos meghatározása, leírása, felkutatása, azonosítása érdekében, ha a számunkra fontos, nagy értékû tárgyainkról házi letárt készítünk. Ebben rögzíteni tudjuk az egyedi azonosító jegyeket: márka, típusa, gyártási száma, mérete, vásárlás ideje, helye, értéke, amennyiben van lehetõségünk fényképfelvétellel is egészítsük ki.

   

   

   

  9+1 praktikus tanács, amivel csökkenthetõ a betörés kockázata

  1. Hagyd bekapcsolva a televíziót, ha pár órára elmész otthonról. A készülékek mással össze nem hasonlítható fényforrást idéznek elõ, amibõl egy, az utcán ólálkodó tolvaj azt az információt szûrheti le, hogy valaki tartózkodik az ingatlanban, így eláll a a betörés tervétõl. Manapság egyébként már léteznek olyan fényforrások, amik azt az illúziót keltik mintha valaki tv-t nézne.2. Szerelj fel mozgásérzékelõs lámpákat az ingatlan körül a szabadban. A mozgásra felkapcsolódó fény ugyanis gyakran elrettentheti a besurranó tolvajokat, mivel nem tudják titokban végezni tevékenységüket és így a lebukás veszélyét kockáztatnák.3. Ha elmész otthonról, hagyj mindent úgy, mint amikor otthon tartózkodsz. Például ha a függönyöket nem szoktad összehúzni, akkor ezt abban az esetben se tedd, ha elmész valahova, mert ez szintén azt sugallhatja a betörõknek, hogy nem vagy otthon.4. Hagyd az autót a ház elõtt, ha gyalog mész valahova. Ez szintén az elõbb említett célt szolgálja.5. Ha hosszabb idõre elutazol, mindenképp kérj meg egy ismerõst, vagy a szomszédokat, hogy vegyék ki a leveleid és az újságot a postaládából, ugyanis pár nap után a legfigyelmetlenebb tolvaj is rájön a postaládából kilógó küldemények láttán, hogy nincs otthon senki.6. Vegyél egy kutyatálat a legközelebbi kisállat kereskedésben és tedd ki a bejárati ajtó elé, vagy helyezd el egy az utcáról is jól látható helyen. A házõrzõk ugyanis sokszor elrettentik a betörõket.7. Ha kertes házban laksz, mindenképp intézd el, hogy hosszabb távollét esetén is rendben legyen tartva a kert. A levágott pázsit, a megnyírt sövény is azt a látszatot kelti, hogy folyamatosan tartózkodik az ingatlanban valaki.8. Rejtsd el a kukát. Ha a szemetes jól látható helyen van, akkor a betörõ könnyen észreveszi, hogy hetek óta üresen áll.9. Ne reklámozd, hogy elutazol valahova. Az egyik leggyakoribb ilyen probléma, hogy kiposztolja valaki egy elõre tervezett nyaralás várható idõpontját egy közösségi portálra, ahol az arra nem kívánatos személyek is láthatják a távollét idõtartamát.+1. Végül, de nem utolsó sorban: Köss betöréses lopásra, rablásra is kiterjedõ lakásbiztosítást! A legkifinomultabb tolvajokat semmi sem tántoríthatja el attól, hogy kifigyeljék szokásaidat és egy alkalmas pillanatban besurranva otthonodba eltulajdonítsák féltett értékeidet. Ha bekövetkezett a baj, és bár hozzánk nõtt értékeinket nem is kapjuk vissza, legalább vigaszt nyújthat, hogy anyagi kárunkat megtérítik és nem úszik el teljes vagyonunk.

   

   

  Hirdetés: