Oszd meg!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add a Google Reader-hez

Blog

  Játék Androidra

  Közösség

  Belépés

  E-mail cím:
  Jelszó:

  Szavazás

  Nincs szavazás

   JÓ TANÁCSOK A TÉLI TÛZELÕFA MEGVÁSÁRLÁSÁHOZ
   
   letölthetõ PDF szórólap
   

  Házaló kereskedõk a településeket járva, internetes hirdetésekben, illetve ingyenes újságokban kínálnak megvételre olcsó tüzelõt. Elõfordulhat, hogy az árus a fa valódi értékénél sokkal több pénzt kér a vásárlótól, vagy a mérés alkalmával téveszti meg a vevõt. A tûzifa bepakolásakor lehetõség nyílik a lakóház szemrevételezésére, ahonnan egy alkalmas pillanatban különbözõ értéktárgyakat, készpénzt tulajdoníthatnak el.

  A tapasztalatok szerint, ha a lakásba nem is nagyon jutnak be a házalók, de Vásárhelyen is felbukkannak „mobil” tûzifa kereskedõk, ideálisnak tûnõ árakkal viszont „mélyebben is bejutnak a pénztárcánkba”.

   

  Íme néhány jó tanács, ami segíthet abban, hogy ne legyen átverés a favásárlás:

  Van, amikor mázsában, van amikor köbméterben ajánlják a fát, de tudja hogy nagyjából hány mázsa lehet 1 m3 (1x1x1 m) ömlesztve feltöltött kályhakész, hasogatott tûzifa?


  Bükk-tölgy : 6.5 mázsa 
  Gyertyán : 7 mázsa 
  Akác: 5,5 mázsa

   

  Kevesen tudják, hogy mi a váltószám az ömlesztve pakolt és a sorba rakott m3 között.

  Ha 1 m3 ömlesztett, hasogatott tûzifát sorban felpakol a fáskamrában az csak 0,6-0,7 m3 mennyiség lesz. 


  A kevésbé rutinosak számára - a mostanában egyre népszerûbb és pakolás szempontjából gyorsabb módszer - a kalodás favásárlás jelenti az igaz gondot.


  Egy erdészeti szakember a Vásárhelyi Híreknek elárulta, a kalodát úgy kell elképzelni, mint egy bûvész trükk kellékét. Nem az és nem annyi van benne, mint amit látunk. Csak itt nem lányok bújnak elõ meg tigrisek, hanem kevesebb fadarabok.


  Az utcákat járó és dudálos kereskedõk és a hirdetések sima 1 m3-ben ajánlkoznak. Lepakoláskor a kaloda méretét megmérve 1x1x1, de a kalodába bepakolt fa nem 33 cm hosszú (33 cm-re vágja egy fafeldolgozó üzem a fát, mert 3 db 33cm egymás mellé rakva ad ki 1 métert. Így szoktak normálisan bepakolni egy kalodát.) hanem kisebb. A fák úgy vannak bepakolva, hogy a kaloda széleivel egy vonalban vannak, ami kívülrõl úgy látszik, hogy az a kaloda tömve van fával. Az elsõ sort megbontva látszik csak (nem a laikusnak), hogy köztük hézagok vannak.

  Nem tûnik nagy hézagnak, de m3-re jelentõs mennyiséget csalnak el. Hogy valamihez viszonyítsunk, az erdészeti szakember szerint, a faárusnak durván 7 kalodánál van pluszban

  1 kaloda nyeresége.


  Sok esetben az is elõfordul, hogy azt mondják 1 kaloda vagy 1 m3 fa x forint. Ha rákérdezünk a kaloda nagyságára, akkor 80x100x100 méretet mondanak, azzal magyarázva, hogy az autó platójára csak így fér fel. Hallásra nem tûnik sokkal kevesebbnek az a hiányzó kis rész, de pénzben már számít.