Oszd meg!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add a Google Reader-hez

Blog

  Játék Androidra

  Közösség

  Belépés

  E-mail cím:
  Jelszó:

  Szavazás

  Nincs szavazás

  HÍREK ÚJ

   
   
  25. éves a Vértessomlói Polgárõr Egyesület 
   
   vpe 25 év címer web lap
   
  2020.09.19.
   

  Külföldi munkavégzés, egészségügyi okok és egyéb elfoglaltságok miatt több tag és vendég is távolmaradt a Vértessomlói Polgárõr Egyesület szeptember 19-ei eseményérõl, melyen a szervezet 25 évvel ezelõtti megalakulását ünnepelték.

  Hartdégen József egykori polgármester is levélben fejezte ki gratulációját a 25 év teljesítményéhez, a kitartáshoz és lelkesedéshez, mellyel a lakosság javára és megelégedésére látták el a polgárõri feladatokat.

  Negyedszázada tíz elszánt ember döntött úgy Vértessomlón, hogy elég a bûnözõkbõl, s bár a hivatalos bírósági bejegyzés csak 1998-ban született meg, õk addig is járõröztek éjjel-nappal, erõsítették a község és környéke közbiztonságát – idézte fel a kezdeteket Oleárnik Roland, hozzátéve, hogy eleinte bizalmatlanságot tapasztaltak a lakosság részérõl, mert sokan azt gondolták, hogy a polgárõrök a múlt rendszer hagyatéka „új köntösbe bújtatva.

  A sikeres tevékenységüknek, a számos elfogásnak köszönhetõen ma már a vértessomlóiak jelentõs része ismeri és elismeri a munkájukat, jelzik feléjük, ha gyanúsat tapasztalnak, ha idegen „kereskedõ” érkezik a faluba. A számos elfogás között olyan is elõfordult, hogy egy, már régóta keresett csaló akadt a horgukra, de a tolvajok kézre kerítése mellett bõven volt tennivalójuk a katasztrófa elhárításoknál, árvízi védekezéseknél, a 2013-as hóhelyzetnél, a falu és Környe jelentõs rendezvényeinél is. Bár az idei évet a járvány alaposan átírta az élet minden területén, a somlói polgárõrök nem tétlenkedhettek, hiszen a gyógyszerszállításban, karantén és járványügyi, zárlati szabályok ellenõrzésében vártak rájuk feladatok nemcsak a faluban, de más településeken is.

  Matajsz József polgármesterként bábáskodott a szervezett létrejöttekor, õ a 20-22 évvel ezelõtti sorozatos éjszakai alumíniumlopásokat idézte fel, és a polgárõrök sikerét, majd így fogalmazott: szolgáljatok tovább, mint eddig! Szükség van rátok!

  Igó István polgármester a képviselõ-testületek és a falu egésze nevében fejezte ki köszönetét, kiemelve a munkájuk sokrétûségét, s hogy számos területen számíthatnak a segítségükre. Példaként említette a víruskészültséget, amely más típusú feladatellátást kívánt az egyesülettõl, de maximálisan teljesítették. Nagy biztonságot jelent ez a számunkra és olyan értékes kiegészítést, ami nélkül a rendezvényeink, a település rendjét, az állampolgárok biztonságát nem tudnánk így szavatolni a faluban. A jövõben is számítunk rátok, és a továbbiakban is igyekszünk a lehetõségeinkhez mérten segíteni! – fogalmazott.

  Nagy Aladár, a Komárom-Esztergom Megyei Polgárõr Szövetség titkára a szervezet és az elnök tevékenységének méltatását követõen az utánpótlás fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen – mint mondta – azt tapasztalja, hogy az 50-60 feletti korosztály van jelen a polgárõrségnél, ez pedig országosan égetõ probléma. A fiatalokat nem igazán lehet megszólítani, nem érzik át annak a felelõsségét, hogy a saját lakókörnyezetükben nekik kell tenni a közbiztonság megvédése érdekében, mert sajnos a rendõri létszám egyre kevesebb, és a rendõri szervek a feladatok bûnüldözési részét látják el, a megelõzésre kevesebb idejük jut, ezért tehát fiatalítani, fiatalítani, fiatalítani! – hangsúlyozta a titkár.

  Bartis Gábor Környe, mellette jelenleg Vértessomló és Várgesztes körzeti megbízottja, a szomszédos falu köszönetét is tolmácsolta, hiszen nagyon sok rendkívüli helyzet volt, amikor szükségszerûen közösen láttak el szolgálatot. Emlékszem árvízre, amikor mellettem vértessomlói polgárõr rakta a zsákot, de visszagondolhatunk a hóhelyzetre, a földrengésre. Rengeteget köszönhetünk mi, környeiek is nektek, hiszen a környei egyesület megalakulásáig sokat dolgoztunk együtt, és õket is tanácsokkal láttátok el a szervezet létrejöttekkor – hangzott el a körzeti megbízottól.

  Az esemény részeként Oleárnik Roland a jubileum alkalmából Emléklappal mondott köszönetet Beck Attila, a Császári Polgárõr Egyesület elnöke, Igó István polgármester, Matajsz József és Hartdégen József egykori polgármesterek, Magócs József nyugalmazott körzeti rendõr, Bartis Gábor körzeti rendõr, Erl Attila és Nedermann Csaba volt körzeti megbízottak, Berényi Tibor volt Mezõõr részére.

  Öt éves szolgálatáért részesült elismerésben Horváth Tamara Mónika és Karancsi Norbert, tíz éve tagja a szervezetnek Bródy János és Právitz Iván, húsz éve Oleárnikné Sikvölgyi Gertrúd, és a kezdetektõl Baranyai Csaba, Linczmayer István, Oleárnik Roland.

  A járványhelyzetben tanúsított rendkívüli helytállásért érdemérem elismerést vehetett át Baranyai Csaba, Oleárnikné Sikvölgyi Gertrúd és Právitz Iván, aki három hónapig minden egyes nap látott el feladatot.

  Polgárõrségért érdemérem elismerésben részesült Marótiné dr. Beszteri Piroska, aki a megalakuláskor nyújtott jogi segítséget, Krüpl Etelka, a Német Nemzetségi Önkormányzat elnöke, Linczmayer István és Oleárnik Roland. Az érdemérmet az elnök részére a helyettes távollétében Linczmayer István ezekkel a gondolatokkal nyújtotta át: te nem a mozgatója, hanem a hajtóereje vagy az egyesületnek, és ha te nem vagy, mi most nem lennénk itt így!

   
  KÉPEK ITT
   

   
  JÁRVÁNYHELYZET  2020


  A Vértessomlói Polgárõr Egyesület Khs 2020 március – május hónapokban, biztosította a gyógyszer ellátást, Vértessomló, és Várgesztes lakosai részére.

   

  Vértessomlói Polgárõr Egyesület Khs csoport kép

   
   
   

  CSALÓKAT FOGTUNK 2015.11.23.

  CSALÓKAT FOGTUNK

  2015.11.23. Várgesztes 11 óra 01 perckor Lakossági bejelentés érkezett, hogy Vértessomló közigazgatási területén, egy IJS – 208 forgalmi rendszámú, fehér színû mikrobusz -al közlekedõ idegen személyek, több házba becsengetve, be kiabálva, ereszcsatornázást vállalnak. Gépjármûvemmel Vértessomló közigazgatási területén a nevezett gépjármûvet kerestem, de nem találtam, ezért úgy gondoltam hogy Várgesztes község területén is körül nézek.11 óra 15 perc A fent nevezett gépjármûvet Várgesztes Arany János utca szám alatt, a ház udvarán meg is találtam. A nevezett ingatlan mellett, az országút szélén a gépjármûvemmel megláttam, és megkérdeztem az ott munkát végzõ ( ereszcsatorna csere )férfiakat, hogy nem láttak –e erre egy fehér színû mikrobuszt, melynek rendszáma IJS-208 a munkát végzõ személyek egyhangúlag NEM leges választ adtak, erre megkértem õket, hogy legyenek szívesek megmutatni a gépjármûvük forgalmi rendszámát. Az egyik munkát végzõ személy lecsukta a gépjármû nyitott hátsó ajtaját, és így láthatóvá vált a gépjármû forgalmi rendszáma, mely a keresett jármû forgalmi rendszámával megegyezik.Forgalmi rendszám: IJS-208 Színe: Fehér Gyártmány Volkswagen Transporter A gépjármû azonosítása után, elköszöntem a munkát végzõ személyektõl, és telefonon értesítettem, Erl Attila r.ftz körzeti megbízottat, aki közölte velem, hogy jelenleg nincs szolgálatban, de értesíti az illetékes személyeket. 11 óra 35 perc kor A Tatabányai Rendõrkapitányság járõreivel a Helyszínre mentünk, ( Várgesztes Arany János utca ) ahol a rendõrkapitányság járõrei megkezdték az intézkedést. A rendõrhatósági intézkedés során kiderült, hogy a nevezett ingatlan területén munkát végzõ személyek közül 3 fõ Román állampolgár,1 fõ rendelkezi Magyar személyi igazolvánnyal. Nincs munkavállalói engedélyük, nincs vállalkozói engedélyük, nem rendelkeznek adóazonosító jelel, és nem rendelkeznek érvényes számla tömb el. A nevezett ingatlan tulajdonosát, hosszas rábeszélés után gyõzték meg hogy olcsón, lecserélik az eresz csatornát, melyrõl szerzõdést írtak, de a szerzõdésre munkadíjat nem tüntettek fel, mert majd csak a végén tudják megmondani, hogy mennyibe fog kerülni az ereszcsatorna cseréje. A Rendõrkapitányság járõrei kérésére, a munkát végzõ személyek elmondták, hogy a csatorna szerelés 240.000 Ft ba fog kerülni. Az ingatlan tulajdonosa elmondta, hogy ilyen összegért, Nem kéri a munkájukat. Az ingatlan tulajdonosa A tatabányai rendõrkapitányság járõrei, értesítették a NAV munkatársait, akik szintén a helyszínre értek, és ott több szabálytalanságot állapítottak meg, ezért az ott tartózkodó személyek ellen, eljárás kezdeményeztek. Az ingatlan tulajdonosa, az elvégzett csatorna cseréért, 140.000 Ft ot a helyszínen kifizetett, melyrõl számlát nem kapott, valamin a Tatabányai rendõrkapitányság járõrei a fent említett dolgozókat elõállította a tatabányai rendõrkapitányságra.

   

   

  csalók régi 
   
   

  ELKAPTUK A HÁZSZÁMOS CSALÓT   2014.10.03.

  A hét közepén Környén is próbálkozott az a házszámtáblás csaló, akit végül péntek kora délután a vértessomlói polgárõrök tartóztattak fel a községben és adtak rendõrkézre. Az egyenruhások most azt vizsgálják, hogy a gyanúsított követett-e el további bûncselekményeket.

  Azt nem tudni, hogy hány helyen járt sikerrel, az viszont biztos, hogy egy környei állampolgárnak is gyanússá vált a hét közepén az a férfi, aki az önkormányzatra hivatkozva házszámtáblákat árult, azokat „természetesen” késõbb „postázta” volna.

  Pénteken ugyanezzel a trükkel rótta Vértessomló utcáit kék Suzukijával a csaló, egy helyen ki is fizették a kért összeget, ám egy idõs hölgy elõvigyázatosabb volt, azonnal hívta Hartdégen József polgármestert, igaz-e, hogy az önkormányzat megrendelte a férfitõl ezt a szolgáltatást? A település vezetõje miután tudomást szerzett a történtekrõl, azonnal értesítette Linczmayer István polgárõrt, aki Oleárnik Rolanddal, az egyesület elnökével járõrözni kezdett a faluban, s meg is találták a keresett jármûvet és a keresett férfit, aki épp egy újabb megrendelést készült felvenni. A polgárõrök megkérdezték, hogy mit árul, mire õ nem is titkolta: utcatáblákra vesz fel megrendeléseket. A két polgárõr tájékoztatta, hogy több bejelentés érkezett ellene, ezért kérik, az ügy tisztázása érdekében várja meg a Tatabányai Rendõrkapitányság járõreit, akik nem sokkal késõbb meg is érkeztek. Meghallgatták az idõközben odaérkezõ sértetteket, s mivel az autóból több számlatömb, utcanév tábla és egyéb bizonyítékok kerültek elõ, a férfit elszállították a Tatabányai Rendõrkapitányságra.

  Az 51 éves orosházi férfi ellen csalás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatnak eljárást. A rendõrség, O. Csabát gyanúsítotti kihallgatását követõen õrizetbe vette és kezdeményezi elõzetes letartóztatását.

   

  elfogás-házszámos-300x225

   
   
   

  BELÜGYMINISZTERI KITÜNTETÉS

  Nemzeti ünnepünk, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, március 15-e alkalmából dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere a téli rendkívüli idõjárási viszonyok során végzett kiemelkedõ munkája elismeréseként a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel bronz fokozatát adományozta Oleárnik Rolandnak, a Vértessomlói Polgárõr Egyesület elnökének. Az elnök a polgárõrök között egyedüli megyeiként vehette át az elismerést szerdán az Országos Rendõr-fõkapitányság székházában rendezett díszünnepségen az Országos Polgárõr Szövetség elnökétõl, dr. Túrós Andrástól, valamint dr. Hatala József r. altábornagy, országos rendõrfõkapitánytól. Roland, aki nem csupán a vértessomlói szervezetet, de a megyei szövetség karitatív és vöröskeresztes tagozatát is vezeti, a téli, nagy hidegben szabadidejében ott segített, ahol csak tudott. Felkereste a Vértessomlón élõ hátrányos helyzetûeket, hogy ellenõrizze, van-e tüzelõjük, nem szorulnak-e segítségre? A falu térségében, s Tatabányán is rendszeresen járta azokat a közterületeket, ahol gyakran fordulnak meg hajléktalanok, s volt, aki sírva fakadt, mikor forró teával kínálta. Rövid idõn belül egyébként ez már a második elismerés, mellyel a somlói polgárõrök dicsekedhetnek. Az október 23-a tiszteletére rendezett díszünnepségen az „Év Polgárõr Egyesülete” címet vehette át Oleárnik Roland. Az elismerésben minden esztendõben a megyei szervezetek elnökeinek javaslata alapján megyénként egy-egy egyesület részesülhet. Bárdos Zoltán, a megyei polgárõr szövetség elnöke akkor, hogy miért épp õket javasolta a címre, így fogalmazott: Roland abban az idõben is vitte a hátán a somlói egyesületet, amikor nem volt elnök. Neki köszönhetõ a tagság aktivitása, õ koordinálja õket, õ adja a szívét-lelkét. S ez viszi a többieket is elõre, aminek látható, érezhetõ az eredménye: példaértékû az egyesület összetartása, feladatvállalása!

   

  BELÜGY

    
   
   

  AZ ÉV POLGÁRÕR EGYESÜLETE 2011

  Az Országos Rendõr-fõkapitányság székházában, a nemzeti ünnep, október 23-a tiszteletére rendezett díszünnepségen vehette át az Országos Polgárõr Szövetség elnökétõl, Dr. Túrós Andrástól, valamint Dr. Hatala József r. altábornagy, országos rendõrfõkapitánytól szombaton Oleárnik Roland, a Vértessomlói Polgárõr Egyesület elnöke az „Év Polgárõr Egyesülete” címet. Az elismerésben minden esztendõben a megyei szervezetek elnökeinek javaslata alapján megyénként egy-egy egyesület részesülhet.

  Oleárnik Roland ez év nyarától irányítja elnökként az 1995-ben alakult Vértessomlói Polgárõr Egyesületet, s amikor arról beszélgetünk, hogy pontosan milyen feladatokat is lát el a jelenleg 23 fõs tagság, így válaszol: mindig, mindenhol ott vagyunk. S ahogy elkezdi kifejteni a részleteket, kiderül, egyáltalán nem túlzó a kijelentése.Fõ tevékenységük természetesen a bûnmegelõzés. Tartottak már idõseknek tájékoztatót, miként elõzhetik meg az áldozattá válást, s több elfogás is fûzõdik a nevükhöz. A településrõl sikeresen „szorították ki” a házalókat, nekik köszönhetõen mára lomtalanítás idõszakában sem fordul elõ rongáló, – ahogy fogalmaz – törõ, zúzó guberálás. Az elsõ szóra indulnak más településre segíteni, ha az árvíz jelent veszélyt, ha háborús aknákat, kézigránátokat kell õrizni a tûzszerészek megérkezéséig akár napokon keresztül, ha rendezvényt kell biztosítani, és még sorolhatnánk. Idén tavasszal pedig megszervezték a megyei polgárõrök szemétszedõ akcióját. A beszélgetésünk során az is kiderül: az egyesület tagjai az év elsõ 9 hónapjában több mint 4 200 órát teljesítettek szabadidejükben, egyetlen fillér juttatás nélkül, merthogy õk nem pénzért teszik a dolgukat. Sõt, tagdíjat fizetnek azért, hogy tehessék…De emiatt az elnök nem panaszkodik, hiszen – azt mondja – tulajdonképpen szerencsés helyzetben vannak. Egységes formaruhával dicsekedhetnek, s például van „irodájuk” is, benne különbözõ pályázati támogatásoknak, felajánlásoknak köszönhetõen bútor, hat éves számítógép, jelzõtárcsa, s bár a festés ráférne a falakra, arra még nem telik. Pedig az önkormányzat is támogatja a tevékenységüket, évente majdnem 100 ezer forinttal, ami kistelepüléseken nem mindenhol jellemzõ. Az összeg több mint harmadát elviszi viszont a személyi biztosításuk, mert ahhoz ragaszkodik az elnök, s rádióik frekvencia használatának díja is meghaladja éves szinten a 14 ezer forintot. Roland egyetlen hiányzó tételt említ: nincs jármûvük, s nagy szükség lenne rá. Rendszeresen saját autóját veti be, ha szükséges… az üzemanyag pedig nagyon sokba kerül.A somlói elnöknek a helyi tagság irányítása mellett is bõven akad tennivalója, hiszen a megyei szövetség berkein belül õ a vöröskereszt és a karitatív tagozat elnöke, s Bárdos Zoltán elnök megfogalmazása szerint „oszlopos” tag.Már évek óta a Roland vitte a hátán a somlói egyesületet, akkor is, amikor nem volt elnök. Neki köszönhetõ a tagság aktivitása, õ koordinálja õket, õ adja a szívét-lelkét. S ez viszi a többieket is elõre, aminek látható, érezhetõ az eredménye: példaértékû az egyesület összetartása, feladatvállalása! – így felelt a megyei elnök arra a kérdésre, miért épp a vértessomlóiakat javasolta az „Év Polgárõr Egyesülete” cím elismerésre.

  A szombati eseményen – szintén Bárdos Zoltán javaslata alapján – az „Év Polgárõre” kitüntetést vehette át Komárom-Esztergom megyébõl Sujbert Gábor, a Nyergesújfalu Város Polgárõr Egyesület elnöke, akinek aktivitása, energiája példaértékû az egyesületi elnökök számára. Sujbert Gábor a szakmai és gyakorlati tapasztalatait a nyergesújfalui polgárõrség vezetésére, s a polgárõr egyesület tagságának gyakorlatban való felkészítésére, hatékonyabb polgárõrszolgálatának ellátására fordítja. Teret ad a polgárõr mozgalom érdekében tett kezdeményezéseknek, bátorítja, buzdítja a tagságot az új iránti fogékonyságra.

   

  v polgárõr